NGS:n joulukalenteri: Joulupukki Oy:n kuvitteellinen päästölaskelma

Joulun aikana tarvitaan monenmoisia tavaroita, ruokia, koristeita ja palveluita, joista kaikista syntyy päästöjä. Tässä artikkelissa on tiivistelmä alun perin LinkedIn-joulukalenterina julkaistusta kuvitteellisesta Joulupukki Oy:n päästölaskelmasta.

Alkuperäinen joulukalenteri löytyy LinkedIn:stä hakusanalla #NGSjoulukalenteri2023.

Päästölaskelman tulokset on jaoteltu GHG-protokollan mukaisesti päästöluokkiin, scope, ja edelleen eri kategorioihin.

Joulupukki on viettänyt syksyn rentoutuen etelän lämmössä. Paluulento Fuengirolasta Helsinki-Vantaan kautta Rovaniemelle tuotti päästöjä noin 1600 kg CO2e. Jenspa-Tonttu haki Pukin Rovaniemen lentokentältä helikopterilla. Tästä syntyi päästöjä vielä 650 kg CO2e. Yrityksen päästölaskennassa liikematkustus luokitellaan scope 3 -päästöihin ja omien kulkuneuvojen polttoaineiden käyttö suoriin scope 1 -päästöihin.

Kiireiseen työpäivään valmistautuminen on hyvä aloittaa isolla annoksella joulupuuroa. Nälkäisen Pukin normaali annos vastaa viiden tavallisen ihmisen annosta, ja samalla ruokitaan tonttuja. Sata annosta joulupuuroa kaneli-sokereineen tuottaa päästöjä noin 25 kg CO2e, joka lasketaan päästöluokkaan scope 3.

Virittäytyäkseen joulutunnelmaan Pukki kuuntelee joulumusiikkia aamusta iltaan. Pukin lahjaverstaalle on asennettu älyttömän tehokas kotiteatterijärjestelmä. Se kuluttaa melkoisesti sähköä. Onneksi Joulupukki Oy:n ostama sähkö on vähäpäästöistä tuulisähköä, joten päivän musiikin kuuntelusta syntyy päästöjä vain 1,7 kg CO2e, kun huomioidaan tuulisähkön tuottamisen päästövaikutukset koko elinkaarelta. Nämä ovat energiankäytön muita epäsuoria päästöjä scope 3 -päästöluokassa.

Joulukortit ovat monille tärkeitä. Joulupukki saa säkkikaupalla kortteja ja kirjeitä, mutta lähtettää itse vain yhden – presidentille tietenkin. Yhden kortin kuljetuksen päästöt ovat noin 30 g CO2e. Päästölaskennassa tämä luokitellaan scope 3 -päästöksi ostettuihin tuotteisiin ja palveluihin.

Pukki rakastaa pipareita. Hän värvää apuriksi Tilde-tontun, ja he paistavat yhdessä 400 joulupiparia. Pari pellillistä on syöty jo ennen iltaa. Päästöjä syntyy noin 700 g CO2e scope 3:n puolelle.

Itsenäisyyspäivän kunniaksi Pukki ja tontut koristelevat pihalla seisovan valtavan kuusen. Koristeet ovat omasta takaa, mutta valosarjat kuluttavat sähköä. Vuorokauden ympäri palaessaan valtavan 27 W valosarjan tarvitsema energia vastaa 7 g CO2-päästöjä, jotka syntyvät tuulisähkön tuotannossa. Nämä ovat epäsuoria scope 3 -päästöjä.

Lahjojen paketointiin tarvitaan muutama miljoonaa metriä lahjapaperia. Sen valmistamisesta syntyy päästöjä noin 1 060 tonnia CO2e. Paperit myös kuljetetaan Korvatunturille, josta syntyy päästöjä noin 7 t CO2e. Päästölaskennassa ostetut palvelut ja tuotteet luokitellaan scope 3:een (kategoria 1) ja saapuvat kuljetukset kategoriaan 4.

Koska Pukki ja tontut ovat töissä aattona, viettävät he pikkujouluja hyvissä ajoin ennen kaikista kiireisintä aikaa. Glögiä kuluu jokusen kymmentä litraa ja punaviiniä muutama pullollinen. Näiden päästövaikutus on noin 70 kg CO2e, joka luokitellaan scope 3 -päästöiksi.

Pukki kaivaa jälleen esiin punaisen, vuodessa hieman pölyttyneen pukunsa kaapin perältä. Sen on oltava tip-tap ennen joulua. Kuivaavan pyykinpesukoneen käyttämän energiantarpeen päästövaikutus on noin 28 g CO2e tuulisähkön koko elinkaari huomioiden. Päästöt luokitellaan scope 3:een polttoaineeseen ja energiaan liittyviin muihin päästöihin.

Joulupukki Oy kasvattaa itse paljon ruokia, mutta jotain tarvitaan myös kaupasta. Mikhail-tonttu ajaa työsuhdeautolla ruoanhakureissuja joulukuun aikana 1000 km, josta syntyy päästöjä 160 kg CO2e. Nämä luokitellaan suoriin scope 1 -päästöihin.

Joulupukki Oy tarjoaa tontuille jouluaterian. Jouluruokaa tarvitaankin roppakaupalla. Laatikot valmistetaan hyvissä ajoin. Kolmisensataa annosta erilaisia laatikoita tuottaa päästöjä noin 25 kg CO2e. Juha-tonttu tarkistaa välittömästi uunituoreiden laatikoiden laadun.

Muutama tonttu matkaa töihin hieman kauempaa kimppakyydeillä. Erika-tontun auton polttoaineen kulutuksen päästöt ovat joulukuussa 225 kg CO2e, jotka lasketaan yrityksen scope 3 -päästöiksi.

Joulukuun aikana tarvitaan melko paljon sähköä ja erityisesti lämmitystä Korvatunturin leveysasteilla. Joulupukki Oy:n ostama sähkö on uusiutuvasti tuotettua tuulisähköä. 400 MWh kulutuksella syntyy epäsuoria päästöjä 4,4 t CO2e (scope 3: polttoaineeseen ja energiaan liittyvät muut päästöt). Kaukolämmön kulutus on 600 MWh koko kuulta, joka tuottaa paikallisen energiayhtiön mukaan päästöjä 6 t CO2e (scope 2: hankintaperusteinen). Joulupukki Oy tuottaa paukkupakkasilla lisälämpöä öljylämmityksellä. Suoria scope 1-päästöjä syntyy 750 litran kulutuksesta 2 t CO2e. Mukaan lasketaan myös polttoaineen tuotannon aikaiset päästöt, jotka tälle määrälle ovat noin 0,6 t CO2e (scope 3: polttoaineeseen ja energiaan liittyvät muut päästöt).

Herkkujen leipominen (ja syöminen) on Jimppu-tontun lempipuuhaa. Joulutorttuja paistetaan parisataa, ja tästä syntyy päästöjä 1,3 kg CO2e. Päästöt luokitellaan jälleen scope 3:n puolelle.

Vaikka Joulupukki Oy:llä pyritään käyttämään kaikki materiaali mahdollisimman tarkasti hyödyksi, syntyy jätettä silti hieman. Joulukuun aikana kerättiin tonni pahvia, 500 kg muovia ja 250 kg sekajätettä. Näiden käsittelyn päästöt ovat yhteensä noin 200 kg CO2e. Puolet päästöistä syntyi sekajätteestä, vaikka sitä oli kokonaispainosta vain 14 %. Yrityksen jätehuolto luokitellaan scope 3:n puolelle kategoriaan 5.

Huonekasveja rakastava Maria-tonttu koristelee innokkaasti pukin verstasta joulukukilla. Tuoksu on huumaava, kun amarylliksiä, joulutähtiä ja hyasintteja löytyy jokaiselta ikkunalaudalta. Hankituista kukista syntyy päästöjä scope 3:n puolelle noin 50 kg CO2e.

Joulupukki Oy tuottaa valtavan ilon ja onnen lisäksi lahjoja, jotka kääritään lahjapaperiin. Yrityksen päästöjä laskettaessa myytyjen tuotteiden elinkaaren lopun käsittely on huomioitava. Päästöt käytetylle lahjapaperille, noin 300 tonnia, syntyvät sekajätteen käsittelyssä ja ovat 120 t CO2e. Yrityksen päästölaskennan kulmasta tämä luokitellaan scope 3:ssa kategoriaan 12: myytyjen tuotteiden loppukäsittely.

Pukin mielestä joulu ei ole mitään ilman perusteellista joulusaunaa. Pepe-tonttu heittää löylyä niin hurjasti, että Pukkikin joutuu jo karkaamaan hetkeksi vilvoittelemaan. Illan saunomisesta syntyy 1,5 kg päästöt tuulisähkön koko elinkaaren aikaisessa tuotannossa, joka lasketaan scope 3 -päästöiksi.

Joulukinkku on yksi perinteisimmistä jouluruoista. Valtavaa jouluateriaa varten paistetut kolme 10 kg kinkkua ja pieni kasvissyöjien vaihtoehto tuottavat päästöjä yhteensä 100 kg CO2e (scope 3).

Joulupukki alkaa valmistautumaan lähtöön lahjojenjakoreissulle. Porojen vetämä lentävä reki ei tuota päästöjä.

Taulukko: Päästöt luokiteltuna päästölähteittäin GHG-protokollan mukaisesti

PäästölähdePäästöt t CO2e
Scope 1
Öljylämmitys2,0
Polttoaineen kulutus autossa0,8
Scope 2 (hankintaperusteinen)
Sähkö0,0
Kaukolämpö6,0
Scope 3
Ostetut palvelut ja tuotteet1060,3
Polttoaineeseen ja energiaan liittyvät muut päästöt5,0
Logistiikka (saapuva)7,0
Jätteet 0,2
Liikematkustus1,6
Työmatkat0,2
Myytyjen tuotteiden käytöstä poisto120,0
Yhteensä1 203,1

Lopuksi Pukki käy läpi joulukuun päästölaskennan tuloksia. Näistä erottuu selvästi suuria päästölähteitä. Pukki nimittää Jaana-tontun perustamaan vastuullisuustyöryhmän. Heidän ensimmäinen tehtävänsä on selvittää mahdolliset päästövähennystoimet.

Laskennan tuloksista huomaa myös, ettei kaikki laskettu ole yrityksen päästölaskennan kannalta ollenkaan olennaista. Yritysten onkin huomioitava omassa päästölaskennassaan oleelliset ja merkittävät päästölähteet siten, että toimien vaikutuksesta saa realistisen ja kattavan kuvan.

Vuodenvaihde on mitä mainioin aika käynnistää päättyneen vuoden päästölaskenta. Laita viestiä – aloitetaan teidänkin ilmastotyö!