Yrityksen hiilijalanjälki: laskenta, hyödyt ja kestävä liiketoiminta

Yrityksen hiilijalanjälki tarkoittaa sen toiminnan aikana syntyviä kasvihuonekaasupäästöjä. Tämän artikkelin tarkoituksena on syventyä siihen, miten yrityksen hiilijalanjälki lasketaan, mitä kaikkea siihen kuuluu ja kuinka hiilijalanjälkilaskenta voi auttaa yritystä kohti kestävämpää liiketoimintaa.

Mikä on yrityksen hiilijalanjälki?

Hiilijalanjälki kuvaa yrityksen toiminnan ilmastovaikutusta eli sitä, kuinka paljon kasvihuonekaasuja se tuottaa. Tämä sisältää kaikki suorat ja epäsuorat päästöt, joita syntyy yrityksen operatiivisesta toiminnasta ja sen koko arvoketjusta.

Miten yrityksen hiilijalanjälki lasketaan?

Yrityksen hiilijalanjäljen laskeminen perustuu usein yrityksen perustietoihin, erityisesti sen kulutukseen. Laskenta ottaa huomioon muun muassa energian kulutuksen, liikematkustuksen ja jätteenkäsittelyn. Laskennassa käytetään päästökerrointa, joka määrittää kunkin päästölähteen ympäristövaikutuksen.

Laskennan tarkkuus ja laajuus voivat vaihdella riippuen siitä, kuinka kattavasti yritys haluaa kartoittaa omia päästöjään. Yksi tunnetuimmista standardeista hiilijalanjäljen laskemisessa on GHG-protokolla (Greenhouse Gas Protocol).

Hiilijalanjäljen laskeminen GHG-protokollan mukaan

GHG-protokolla jakaa yrityksen päästöt kolmeen päästöluokkaan:

  • Scope 1 – Suorat päästöt: Päästöt, jotka syntyvät suoraan yrityksen omasta toiminnasta, kuten tehtaiden piipuista, polttoaineen kulutuksesta tai yrityksen omista ajoneuvoista.
  • Scope 2 – Epäsuorat päästöt: Päästöt, jotka syntyvät ostetusta energiasta, kuten sähköstä, lämmöstä ja jäähdytyksestä.
  • Scope 3 – Muiden epäsuorien päästöjen luokka kattaa kaikki muut epäsuorat päästöt, jotka syntyvät yrityksen arvoketjussa, kuten tuotteen valmistuksessa, kuljetuksessa ja pakkausmateriaalin tuotannossa. Scope 3 -päästöjen laskenta voi olla haastavaa, koska kaikkia tarvittavia tietoja ei välttämättä ole saatavilla arvoketjusta. Tarkemmin scope 3 -päästökategorioita käsitellään NGS:n artikkelissa Mikä scope 3?

    Mitä kaikkea yrityksen hiilijalanjälkeen lasketaan?

    Yritystoiminnan hiilijalanjälki muodostuu esimerkiksi näistä päästölähteistä:

    • Energiankulutus (sähkö ja lämpö)
    • Liikematkustus (lentomatkat, laivamatkat, junamatkat, ajoneuvojen käyttö, hotellit)
    • Työmatkustus ja etätyöt (matkat kodin ja toimipisteen välillä)
    • Jätteenkäsittely
    • Logistiikka (kuljetukset toimipisteiden välillä) sekä toimitusketjun päästöt, eli saapuvat ja lähtevät kuljetukset
    • Raaka-aineet ja pakkausmateriaalit
    • Koneet ja laitteet sekä mm. IT-hankinnat
    • Muut ostetut tavarat ja palvelut

    Mitä hyötyä yritykselle on hiilijalanjäljen selvittämisestä?

    Hiilijalanjäljen selvittäminen tarjoaa yritykselle mahdollisuuden ymmärtää tarkemmin omien päästöjen lähteet ja suuruus. Tällöin yritys voi

    • Vähentää päästöjään tehokkaasti ja kohdistetusti.
    • Viestiä vastuullisuudestaan sidosryhmille, kuten asiakkaille, yhteistyökumppaneille ja viranomaisille uskottavasti.
    • Parantaa kilpailuetua. Päästöjen raportointi voi tarjota yritykselle etulyöntiaseman markkinoilla, sillä yhä useammat asiakkaat ja sidosryhmät vaativat tietoa yrityksen ympäristövaikutuksista ja -tavoitteista.
    • Vastata vaatimuksiin ja sääntelyyn. Muuttuva toimintaympäristö ja kiristyvät vaatimukset voivat velvoittaa yritykset raportoimaan päästöistään sekä ottamaan vastuuta asettamalla vähennystavoitteet toiminnalleen.

    Mistä lähteä liikkeelle hiilijalanjäljen laskemisessa?

    Yrityksen hiilijalanjäljen selvittäminen on tärkeä askel kohti kestävämpää liiketoimintaa. Sen avulla voidaan paitsi vähentää päästöjä ja ympäristövaikutuksia, myös vahvistaa yrityksen brändiä ja vastuullisuusviestintää. Hiilijalanjäljen laskeminen tarjoaa siis konkreettisia välineitä ilmastonmuutoksen torjuntaan ja yrityksen pitkäjänteiseen menestykseen.

    NGS on apunasi oleellisten päästölähteiden tunnistamisessa, päästölaskennassa sekä raportoinnissa – ota yhteyttä, niin pääsemme yhdessä alkuun!

    Pyydä tarjous!

    Täytä lomake, niin teemme teille tarjouksen.

    Lähettämisen jälkeen olemme teihin yhteydessä 1–3 arkipäivän aikana.
    Tietoja käsitellään NGS Finland Oy:n tietosuojaselosteen mukaisesti.

    Pyydä tarjous maksutta – ilman sitoumuksia.