EN
02.10.2020

Onko ilmastonmuutos unohdettu?

Covid-19 pandemian aikana eri tahojen painotus ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun on vähentynyt merkittävästi. Monet yritykset taistelevat olemassaolostaan ja näin ollen vastuullisuusprojekteja on siirretty taka-alalle tai niiden rahoitusta on vähennetty. Pandemiasta on kuitenkin ollut myös olennaista hyötyä ilmastovastuullisuuden saralla.

Pandemia on pakottanut organisaatiot sopeutumaan uudenlaiseen tilanteeseen hyvin nopeasti. Tämä on luonut uusille, päästöjä vähentäville toimintatavoille aivan uuden mittaluokan markkinat. Näistä toimintatavoista varmastikin suuri osa on tullut jäädäkseen. Lisääntyneet käyttäjämäärät ovat muovanneet toimintatapoja niin merkittävästi, että niistä on tullut hyvinkin tehokkaasti hyödynnettäviä.

Kuka olisi uskonut, että kaikkia koskettavat ohjeistukset saadaan voimaan ja toimimaan lähes kaikkialla maailmassa, hyvin nopealla aikataululla. Kun uhka on tarpeeksi konkreettinen, on mahdollista tehdä hyvinkin merkitseviä päätöksiä nopeasti. Näin tulee uskoakseni tapahtumaan myös ilmastonmuutoksen suhteen, kun kuluttajien, yritysten ja valtioiden yhteinen konsensus asian vakavuudesta saadaan aikaan.

Yritysten ja muiden organisaatioiden valmius ja kyky sopeutua on kehittynyt pandemian johdosta valtavasti. Vaikka tämänhetkinen tilanne oli kohtalaisen ennustettavissa, oli monella taholla varautuminen hyvin kevyttä. Jatkossa erilaisia poikkeusoloja varten tehdään kattavampia selviytymis- ja toimintasuunnitelmia. Tämä lisää ihmisten tietoisuutta poikkeusoloja aiheuttavista tekijöistä – ilmastonmuutos yhtenä merkittävimmistä.

En missään nimessä väitä, että pandemia olisi ollut hyvä asia, tai että olisin toivonut näiden muutosten ja innovaatioiden syntyä tällä tavoin. Ei ole nähdäkseni vaikea kuvitella, että tämän kriisin jälkeisenä aikana maailmastamme muodostuu paremmin yhteen hiileen puhaltava ja uusia iskuja paremmin kestävä.